NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

Finse skisenter, 30 kilometer fra nærmeste bilvei.

Lagt til av: Thomas Tovang | publisert: 21.05.2011

Hvordan er det å drive skisenter så langt fra nærmeste vei, les videre for en liten reportasje fra Finse Skisenter!

Finse skisenter ligger 3 mil fra Haugastøl som er nærmeste parkeringsplass om du skal besøke skisenteret med bil! Men de aller fleste som skal til Finse kommer med toget!

Morgenexpressen (OVER): fra Bergen på vei ut av Finsetunellen. © Thomas Tovang

Finse er også den høyest beliggende togstasjonen langs Bergensbanen på 1222 moh. Med toget kommer du til Finse på 2,5 time fra Bergen, 4,5 time fra Oslo eller en drøy halvtime fra Geilo.

På Finse har det opp igjennom historien vært 3 skitrekk og 2 mobile trekk! Det første som ble satt opp av Finse Hotell i 1956 og hadde kun 2 stk. t-kroker. Så kun en person var på vei opp heisen av gangen! Dette trekket gikk i 10 år før det ble erstattet av et Vossa-trekk som økte kapasiteten ti 16 personer av gangen opp heisen!

Finse Skisenter (OVER): PB 270 på første tur opp denne dagen. © Thomas Tovang

Dagens Poma skitrekk ble satt i drift i 1986 og er på 800 meter, med 201 høydemeter. Det er et moderne lysanlegg her, mangler kun de lys siste 100 metrene til toppen.

Siden det ligger såpass høyt er det vanligvis begunstiget med masse snø og vær! Og sesongen pleier å vare til langt ute i mai. Sesongen 2010 stengte skisenteret 16 mai, da var det fortsatt 1,2 meter med snø igjenn i anlegget! I år har det vært veldig lite snø i fjellet så siste åpningsdag ble 4. mai.

Dagens drift skjer ved hjelp av i hovedsak to lokale ildsjeler, Asbjørn og Ronny, som driver anlegget på dugnadsbasis. Driftslederen er eier av heisen og tråkkemaskinene. Dette er en PB270DS ex. Hurdal maskin, med 9700 timer på telleren og en gammel beredskapsmaskin fra NVE, en PB170DR med 2700 timer.

PB 270 DS (OVER): Asbjørn fjerner flere meter føykesnø for å komme inn i scootergarasjen. © Thomas Tovang

Begge maskinene bærer preg av å være i god stand. De har også vært brukt til å brøyte frem hytter og også til å doze ned skjæringene langs toglinja.

Når man driver et skisenter såpass langt fra tilfeldig tilreisende så er det begrenset med trafikk i heisen, så man er avhengig av turister på hotellet, DNT hytta og hytte-eiere. Totalt på Finse er det ca. 100 hytter, det er rundt 50 leiligheter (Gamle jernbaneleiligheter) og 7-8 fastboende. Om det er fullt i alle hytter og hus er det ca. 500 personer på Finse.

PB 170 DR (OVER): står parkert i garasjen. © Thomas Tovang

De fleste hytter som bruker skisenteret har familiesesongkort, dette koster kr. 2500 kroner og gir sesongkort til 4 familiemedlemmer. Dette er en god pris med tanke på at heisen normalt har mellom 40 og 50 åpningsdager, og det er sjelden kø med maksbesøk på rundt 1000 passeringer om dagen. Skisenteret har også påbud om bruk av hjelm for alle under 18 år.

Hva da om det skjer ulykker og skader på Finse? Heldigvis er man i nokså trygge hender! Alle ansatte i skiheisen er godkjente førstehjelpere fra Røde Kors, driftsjefen er også leder i Finse Røde Kors. Om man må fraktes til sykehus er det mulig ved hjelp av tog, utenom rutetider kan også beredskapstog fra Myrdal rekvireres, evt. helikopter fra Ål eller Stavanger. På Finse hotell er det også en ambulansekoffert.

Finse 1222 (OVER): På hotellet er det snø opp til vinduene i 2 etasje. © Thomas Tovang

Under reisen til skisenteret var det orkan når vi ankom stasjonen, neste dag var det vindstille og blå himmel! Det sier litt om forholdene som disse gutta jobber med! Det var flere timer dozing for å fjerne snø på påstigningen slik at heisen kunne starte. Vi ønsker Finse skisenter lykke til i de kommende sesonger.

Ps: Også Kongstinden Alpinsenter i Svolvær er uten veiforbindelse, her må man krysse isen på et vann for å komme frem!

Bildegalleriet har 23086 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag