NO
EN
DE
IT
FR
ISL
Velg religion
600 Polar W
Kandahar
300 Polar
Everest
GT-450
LH 500
Leitwolf

 

  Medlemmer

 

- Bli medlem
- Glemt passord?
Brukernavn:

Passord:

Husk meg

 
 

  Generelt

 

- Gå til startsiden
- Om tråkkemaskin.no

 
 

  TråkkeNytt

 

- Omtaler
- Siste 15 artikler
- Artikkelarkiv

 
 

  TråkkeMap

 
 

  TråkkeGalleri

 

- Søk
- Topp 100
- Siste 100 Norge (0)
- Siste 100 Verden (0)
- Screeners Choice
- Kommentarer (0)

 
 

  TråkkeForum (0)

 
 

  TråkkeMarkedet

125 år med service for skisporten i Oslomarka.

Lagt til av: Thomas Tovang | publisert: 20.02.2008

Skiforeningen er en av landest største foreninger med ansatte og medlemmer som lever og ånder for snø og ski! I tillegg til å drive utstrakt løypeprepparering i Oslomarka, driver de også kursvirksomhet for langrenn, slalåm og snowboard.

Skiforeningen har også 10 stuer i marka hvor de har servering og noen også overnattingsmuligheter. Administrasjonen holder til i Holmenkollen, Norges største turistattraksjon, der driver de også Skimuseet som åpnet 1923 og viser skienes historie gjennom 4000 år. Foreningen heter egentlig "Foreningen til Ski-idrettens Fremme" og ble stiftet i 1883 og de har i dag over 50.000 medlemmer.


Også forsvaret benytter Skiforeningen's spor. (OVER) © Tovang

Denne artikkelen omhandler Skiforeningen's tråkkemaskin prepparering i Oslomarka, totalt utgjør denne ca. 170 mil løyper. Så det sier seg selv at det trengs mange mann til denne jobben.

Totalt eier Skiforeningen 11 egne tråkkemaskiner og leier inn 5 maskiner i tillegg. Av de 11 egne maskinene kjøres 8 av disse av fast ansatte løypebaser. Resten jobber deltid, 3-7 månder i året. De faste løypebasene jobber i sommerhalvåret med rydding og forbedring av løyper, merking, skilting, anlegger nye løyper og gjør avtaler med grunneiere om kjøring på deres grunn. I tillegg driver de med overhaling av maskiner og utstyr. Så de har nok å henge fingrene i.


Løypebas Per Gulbrandsen (OVER) © Tovang

Maskinparken til Skiforeningen består denne vinteren av følgende maskiner:
TypeÅrsmodellPlassering
Husky2006Sørkedalen, Krokskogen
Husky2006Kikut, Nordmarka.
Husky2008Stryken, Nordmarka
Paana 2002003Bærumsmarka
PB 0701985 Ås
PB 1001999Siggerud, Sørmarka.
PB 1002001Ringkollen, Krokskogen
PB 1002006Solli, Vestmarka
PB 1002008Østmarka
T2S1996Nittedal
T2S1997 Kleivstua, KrokskogenSjeldent maskinmøte i hjertet av Krokskogen. 4 maskiner samlet på Løvlia. Paana 200 fra Bærumsmarka, Prinoth Husky fra Sørkedalen, PB 100 fra Ringkollen og Prinoth T2S fra Kleivstua (OVER) © Tovang

Den innleide maskinparken består av disse maskinene:

Husky, Romeriksåsene.
Husky, Nordmarka.
Paana 125, Kjekstadmarka.
Paana 125, Drøbak.
PB 100, Asker.

Skiforeningen leier også inn en traktor med skjeldalfres som blir brukt på skiskoleområdene på jordene i Sørkedalen!


Skiløyper er merket med røde skilt og merker, sommerløyper har tilsvarende blå.(OVER) © Tovang

Mitt møte med fire løypebaser på Løvlia var et møte med folk som lever og ånder for jobben, de kjenner sitt løypenett bedre enn alle andre og gjør en utrolig jobb for å tilrettelegge for langrennsporten.

Utfordringen til Skiforeningens løypebaser er jo nærheten til bynære områder som medfører et enormt press på løypene, hver dag brukes løypene hardt og det medfører stor slitasje. Så løypene kjøres kontinuerlig ut i fra erfaringen til løypebasene som vet hvor stor belastningen er.

Det største marerittet for løypebasene er selvfølgelig hærverk, det skjer stadig at noen prøver å kjøre bil innover skiløypene, ATV'er blir mer og mer populære! Men også hundespann med 10-12 hunder gjør stor skade på løypene og de kommer gjerne tidlig når løypene ofte er helt nyprepparerte og ikke har satt seg! Ingenting er værre enn å være ferdig på jobb og være stolt over resultatet når det da kommer et hundespann i fullfart ned bakken med ankerbremsen nede så det blir digre krater i løypa.


Bilkjøring i skiløyper er rent hærverk. (OVER) © Budstikka


De første årene med løypebaser i Skiforeningen var det dårlig utstyr, kun en spade og en snøscooter. Så fulgte en periode med Bombi før alle ulike M-Trac'er ble tatt i bruk! Den første M-Trac'en gikk til Ringkollen!

Nå i dag har alle løypebasene nye og flotte maskiner og de står alltid på for å yte best mulig service og lage best mulig spor. Flere av maskinene har også fått sporfres, noe som krever mer av maskinene. Hydraulikk kapasiteten utnyttes maksimalt noe som gjør det nødvendig å ettermontere ekstra pumper eller for de eldre maskinene blir det nyinnkjøp. I flere år har også Skiforeningen fått nye tråkkemaskiner i gave og i år ble det to nye maskiner! Én i gave fra Skipsmegler Hans Herman Horn og en annen fra boligbyggerlaget OBOS.


Mye snø i løypekrysset nord for Løvlia vinteren 07/08. (OVER) © Tovang

Alle løypebasene disponerer også egen snøscooter og det er et stort løypenett som kun scooterpreppareres i tillegg til alle løyper over islagte vann. Etter noen uhell med dårlig is kjører Skiforeningens løypebaser nå konsekvent ikke på islagte vann, på denne måten elimineres risikoen for uhell, selv om enkelte myrer kan være tøffe utfordringer i vanskelige vintre. Til slutt er det en del løyper som kun blir ryddet og merket og her må man lage sine egne spor.


PB100. (OVER) © Tovang

Svein Gulbrandsen kjører i dag en PB 100 med egenutviklet snøklype for å bære snø til vanskelige plasser. Et hurtigfeste gjør at han slipper å drasse på dette unødvendig. Svein er en av de mest erfarne løypebasene i Skiforeningen med over 25 års fartstid.


Huskyen tar seg godt frem på årets første tur i løypa mot Oppkuven. (OVER) © Tovang

Maskinene til Skiforeningen er i ulike bredder ut i fra løypenettet de skal dekke, her er Per Gulbrandsen ute i sin 2,5 meter brede Husky på første tur i snarveien fra Heggelia opp mot løypa til Oppkuvvann.

Der følger også uprepparert løype til en av Oslomarkas høyeste topper, Oppkuven på 704 meter over havet. Her inne i Krokskogen er det rikelig med snø, selv i smale kuperte løyper som går tett intill granleggene, men lenger ned mot innfartsårene til marka er det en annen verden og nesten ikke snø på jordene. Men Skiforeningen har til sammen 10 lavtrykkskanoner som produserer snø. Denne fraktes ut i løypene og sikrer rekord tidlig åpning og lang sesong. Men skyving av kunstsnø er en tøff utfordring for små løypemaskiner, så med mange mil med 5 meter brede skiløyper og stadig mer kunstsnø er det nok ikke lenge før også Skiforeningen går til innkjøp av en større fullbredde maskin.


Nyutviklet sporfres fra Owren gir et bra resultat. (OVER) © Tovang

Bildegalleriet har 23086 bilder!
0 lagt inn i dag - 0 den siste uken

Velkommen til Tråkkemaskin.no! På denne siden finner du den største oversikten over bransjenytt, det største bildegalleriet, den ferskeste diskusjonen og mye seriøs fakta!

 

Siste 5 forum

Opplæringsdokument (2 svar)

Opplæringsdokument (0 svar)

Type Hydraulik olje (2 svar)

deler til kassbohrer (1 svar)

Sikksakk kjøring (19 svar)

Alle diskusjoner

 

Siste 20 Screeners Choice

 

Siste screenede bilde

 

Hole Olsen Aktiv - Copyright 2006-2016 (All rights reserved)

All information on this page (including pictures) belongs to the author, and commersial
use of the information is not under any circumstances allowed without the owners acceptance.
For private purposes information can be used, but we strongly demand you in any case to refer to trakkemaskin.no.

informasjons lag